Nem is olyan rég még a globális lehűléssel harcoltunk

Nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor kezdődött a kis jégkorszaknak becézett időszak. Nagyjából a 13. és 19. század között zajlott, ám a legdurvábbak az 1600-as évek voltak. Ebben az időszakban a telek annyira hidegek voltak, hogy Londonban minden télen befagyott a Temze vize, Grönland szinte teljesen lakatlanná vált, és az esőzések miatt szinte minden ősszel víz alá került Hollandia. A lehűlés azonban nem azt jelenti, hogy mindenhol hűvösebb volt. Európában hosszú és kemény teleket, valamint hűvös és esős nyarakat hozott a klímaváltozás, ám máshol inkább kiszámíthatatlanná vált az időjárás, például hosszú aszályok és heves esőzések váltották egymást.

Hogy miért változott meg a Föld klímája? Sokan Isten csapásának vélték, amit az emberiség erkölcstelen életvitele váltott ki. Mások a boszorkányokat vádolták, ám a valóságban inkább több természeti jelenség együttállása okozhatta a kis jégkorszakot. Kutatások bizonyítják, hogy az 1600-as években némileg lecsökkent a naptevékenység, valamint 1638 és 1644 között 12 nagy erejű vulkánkitörés is történt, amely rengeteg hamut jutattott a légkörbe. Ez a két jelenség globálisan 0,5-1 Celsius fokkal, Európában pedig 1-2 Celsius fokkal vetette vissza az átlaghőmérsékletet. Ez a csökkenés pedig nagyban befolyásolta a mezőgazdaságot, ugyanis a rosszabb időjárási feltételek miatt a termésátlagok is rosszabbak voltak. Emiatt pedig drágábbá vált az élelmiszer, ami éhezésekhez, lázadásokhoz és háborúkhoz vezetett. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban a globális népesség csökkeni kezdett és rengeteg ember kényszerült elvándorolni lakhelyéről.

Ugyanakkor az emberiség nagyon jól tud alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Hollandiában például vízszabályzó rendszereket, csatornákat és új földművelési módszereket találtak ki, hogy a földek kevésbé legyenek kitéve a pusztító áradásoknak.

A kis jégkorszak intő példa, hogy milyen következményekkel járhat az éghajlat gyors és nagymértékű változása, valamint, hogy miért veszélyes a jelenleg is folyamatban lévő globális felmelegedés.