Mi az a kafkai fordulat?

Amikor valamire azt mondjuk, hogy kafkai, az valamilyen abszurd, értelmetlenül bonyolult és frusztráló helyzetet takar. Képzeljetek el például egy hosszú sorbanállást valamilyen hivatalnál, ahol órákat kell elvesztegetnetek, mivel a sorszámkiadó gép aznap épp nem működik. Mindezt azért, hogy kapjatok egy pecsétet valamilyen papírra, amivel egy másik hivatalnál kiválthattok egy igazolványt. Mire sorra kerültök, kiderül, hogy a hivatalnok nem pecsételheti le a papírt, mivel a személyigazolványotok három napja lejárt, ezért hivatalosan nem tudjátok igazolni magatokat. Úgyhogy az egész vissza, irány a város másik fele, egy másik hivatal, egy másik végtelen hosszú sor, hogy kiváltsátok a személyigazolvány kiváltásához szükséges kérvényt, amihez még csatolni kell egy igazolványképet is - ismerősen hangzik nem?

Kafka 1883-ban született, és élete nagy részét az akkor a roskadozó Osztrák-Magyar Monarchiában található Prágában töltötte. Kafka írásainak hőse leggyakrabban egy középszerű hivatalnok, aki akarata ellenére valahogy a bürokrácia kilátástalan útvesztőjébe keveredik. A főszereplőnek olyan sok átláthatatlan és logikátlan megpróbáltatáson kell átverekednie magát, hogy végül a cél elérése is az értelmét veszti.

Kafka Poszeidón című művében Poszeidónnak, a vízistennek annyira sok papírmunkája van, hogy soha sincs ideje kimenni és felfedeznie a saját birodalmát. Poszeidón senkit nem tart elég méltónak ahhoz, hogy segítsen neki a munkában - ezért, bár ő a mindenható, mégis a saját egójának rabja. Ebben a műben is megtalálható minden, ami a kafkaiságot jelenti. Az ő írásai ugyanis nem csak a túlnövekedett bürokráciát parodizálják ki, hanem fontos szerep jut bennük a tragikomikus főszereplőknek is, akik végső soron maguk teremtették és tartják működésben azt a torz világot, amelyben benne élnek. Az átváltozás című novella főszereplője például egy nap arra ébred, hogy átalakult egy óriási rovarrá, ám ő nem a saját állapotáért aggódik, hanem azon, hogy beér-e időben a munkahelyére.

Kafka világa görbe tükröt tart elénk a néha abszurditásba hajló saját világunkról, a benne szereplők pedig a modern kor tragikomikus hősei.