Költők és írók, akik megelőzték a korukat
Forrás: William Blake

Arany János (1817-1882)

Bár sokan kritizálták Arany Jánost, hogy költészete ódivatú a kor nyugat-európai, francia költészetéhez képest, a valóságban Arany éppen a magyar irodalom egyik saját korát meghaladó alkotója volt. Ez leginkább Arany kevésbé ismert kritikai írásaiból érthető meg. A Toldi írójának szemléletmódja ugyanis az volt, hogy mások műveinek egészészét, szerkezeti felépítését vizsgálta. Arany nem egy-egy részlet szépségét, vagy hibáit ragadta ki a művekből, hanem azok összképére, struktúrájára koncentrált. Ezzel Arany a 20. századra jellemző, „személytelen” kritikákat írt, ami különösen abból a szempontból nagy teljesítmény, hogy ő maga is író volt. Márpedig nem könnyű egyszerre hiteles alkotónak és kritikusnak lenni.

William Blake (1757-1827)

William Blake gyermekkora óta mentális betegségben szenvedett, emiatt folyamatosan látomásai és hallucinációi voltak. Talán éppen az ebből fakadó ihlet és a másként gondolkodásának hatására gyakorlatilag ő volt az első szimbolista költő. Nem csak írásai, hanem festményei is értetlenséget okoztak Blake kortársai körében. Szimbolista kötészete és festészete, majd száz évvel megelőzte a stílus népszerűvé válását, sőt, Blake még a 20. századra is nagy hatással volt. Az amerikai The Doors zenekar nevét Blake Menny és Pokl című művének egy sora, a The Doors of Perception (az érzékelés kapui) ihlette.

via GIPHY

Isaac Asimov (1920-1992)

Asimov, de akár Jules Verne esetében is felmerül a kérdés, hogy vajon a jövőbe láttak, vagy ötleteikkel pont ők maguk inspirálták a technika fejlődését. Asimov írásaiban több olyan találmány felbukkan, ami 50 évvel ezelőtt még mosolyt csalhatott az emberek arcára, manapság viszont a hétköznapi eszközöknek számítanak. 1964-ben Asimov azt írta, hogy 50 év múlva a kommunikáció hang- és képalapú lesz, és nemcsak hallhatjuk, hanem láthatjuk is majd azt, akivel épp beszélünk. Nos, a sci-fi író ezen jóslata bejött, hiszen ma már bárki számára elérhető okostelefonon a videóhívás funkció. Asimov megemlítette még a számítógéppel vezérelt lakásokat és önvezető autókat is. Bár ezutóbbi még fejlesztés alatt van, a Google szerint néhány év múlva kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz a robotpilótával rendelkező gépkocsi.