Ki találta fel az internetet?

Az internet feltalálója azért nem híres, mert a folyamatban rengeteg ember részt vett. A mai internet kialakulása egy közel 40 év hosszú, soklépcsős folyamat végeredménye. Az internet elődje az amerikai ARPANET volt, amely feladata még nem a mai értelemben vett kommunikáció volt. A 60-as évek behemót számítógépei sokkal lassabbak voltak a maiaknál és a tudósok optimalizálni szerették volna ezeknek a gépeknek a teljesítményét. Mivel a gépek processzora kevés feladat feldolgozására volt még képes, összekötötték őket, így gyorsabbá vált a számítógépek feldolgozási ideje. Az informatika fejlődésével egyre több számítógépet kötöttek össze és a tudósokat egyre jobban érdekelte, miként lehetne még hatékonyabbá tenni a számítógépek közötti kommunikációt.

Ami az amerikaiaknak az ARPANET volt, az Nagy-Britanniában az NPL és Franciaországban a CYCLADES hálózat. Ezek a hálózatok azonban nem tudtak komunikálni egymással, mivel különböző kódolást vagy nyelvet használtak. Erre született meg a TTP/IP, amely globálisan egységesítette az internet kommunikációs nyelvezetét.

Ki találta fel az internetet?
 

 

Az internet, vagyis a hálózatok hálózata, a számítógépek összekötettését jelenti. Az összekötött számítógépeken a tudósok már a 70-es években emaileztek egymással, mivel így sokkal gyorsabb volt az információáramlás. Ám az "ős-email" kinézete még meglehetősen primitív volt. Az interneten való böngészést a világhálónak (world wide web vagy www) köszönhetjük. A világháló teszi lehetővé, hogy az internet hálózatán dokumentumokat, fájlokat és információkat jeleníthetünk meg, illetve, hogy a weboldalak úgynevezett hiperlinkekkel kapcsolódjanak egymáshoz.

Ez utóbbit egy bizonyos Tim Berners-nek köszönhetjük, aki a svájci CERN kutatóközpontban dolgozott. Tim célja az információáramlás egyszerűbbé tétele volt, neki köszönhetjük a világ első weblapját. Hamarosan a nagy cégek is felismerték az internetben rejlő lehetőségeket és az fokozatosan meghódította a világot. Tehát az internetnek nincsen egy konkrét kitalálója, ám a webnek Tim Berners az atyja. Köszönjük Tim!