Így lett a szobányi számítógépekből okostelefon
Forrás: Flickr / jadawin42

Az emberiség már régóta kísérletezett olyan eszközökkel, amelyek megkönnyítik a munkát, számolást és az információ tárolását. A számítógépek elődjei között tudhatunk olyan eszközöket, mint a római abakuszt, amely egyfajta számoló eszköz volt. Később megjelentek a mechanikus számológépek, a 17. században a legnépszerűbb ilyen eszköz Blaise Pascal számológépe volt.

Így lett a szobányi számítógépekből okostelefon
   Pascal számológépe

A 18. században jelent meg a programozás elődje. 1820-ban Joseph Marie Jacquard olyan mechanikus szövőgépet épített, amely automatikusan, külső programozás révén volt képes szőni. A gépet kartonból készült lyukkártya vezérelte, amely a mintákat tárolta. Ez a lyukkártyás megoldás egyrészt forradalmasította a textilipart, másrészt később ez a technika ihlette meg Herman Hollerith-et, aki később megalapította az IBM nevű cég elődjét. Hollerith arra keresett megoldást, hogy miként lehetne felgyorsítani az amerikai népszámlálás eredményeit, amely kézi számlálással legalább 3 évet vett igénybe.

A huszadik században aztán megjelentek az elektromechanikus számítógépek is. Ezek a gépek már képesek voltak bonyolultabb számításokat is elvégezni. A világháborúban a hadiipar leginkább kódfejtésre használt számítógépeket. A háború után kezdődött el a számítógépek világhódítása, a hetvenes évektől kezdett el csökkeni a gépek áramköreinek mérete. A mikroprocesszorok, amelyek tulajdonképpen a gépek agyát jelentik, egyre kisebbé és okosabbá váltak.

Így lett a szobányi számítógépekből okostelefon
   Egy régi számítógép (Forrás: flickr/Niko Kaiser)

A kétezres években jutott el technológia arra a szintre, hogy a számítógép már nem csak az asztali PC-ket és laptopokat jelentette, hanem a telefonnal egyesülve gyakorlatilag mindenkinek a zsebében ott lapult egy „miniszámítógép”. Bár az első okostelefonokat a Motorola dobta piacra, a forradalmat az Apple első generációs iPhone-ja hozta el. Az első iPhone-ból 6.1 millió darabot, míg a második szériából már az első héten több mint egymillió darabot adtak el.

Manapság szinte már nincs is az életnek olyan területe, ahol ne használnánk okostelefonunkat vagy tabletünket. Ha pizzát rendelünk, meg szeretnénk nézni, merre nincsen forgalmi dugó, vagy csekkoljuk az emailjeinket, szinte mindig a zsebünkbe nyúlunk és az okostelefonunkat használjuk. A sci-fi valósággá vált.