Ez volt a történelem legnagyobb atomrobbantása
flickr/juliana luz

A 60-as évek elején teljes fordulatszámra kapcsolt az Egyesült Államok és a Szovjetunió között zajló hidegháború. A hidegháború nem igazi háború, hanem sokkal inkább egy globális sakkjátszma volt, ez azt jelenti, hogy a felek nem egymás megsemmisítésére, hanem megfélemlítésére törekedtek. Éppen ezért az USA és a Szovjetunió folyamatosan demonstrálni próbálta erejét, ezt gyakran kísérleti atomrobbantásokkal érték el. A legdurvább robbantásra 1961-ben került sor, amikor a szovjetek a lakatlan Novaja Zemlja szigetén ledobták minden idők legerősebb hidrogénbombáját. 

Ez volt a történelem legnagyobb atomrobbantása
   A robbantás helye

 

A Cár-bomba robbanása 50 megatonna hatóerejű volt, eredetileg erősebbre tervezték, ám az elég durva radioaktív esőket okozott volna, úgyhogy a készítők végül visszavettek az eredeti elképzelésekből. A 27 tonnás bombát egy hordozó-repülőgépről dobták ki 10000 méter magasból, a szerkezet pedig 4000 m magasságban lépett működésbe. A robbanás akkora volt, hogy még 100 kilométerre is harmadfokú égési sérüléseket okozott volna. A robbanáskor kialakult gombafelhő 64 km magasra nyúlt fel, a detonáció fényhatását pedig még az 1000 kilométerre fekvő Finnországban is láthatni lehetett. 

A robbanás helyén a mai napig egy hatalmas kráter tátong, emlékeztetve minket az atomfegyverek rettentő erejére. Szerencsére a hidegháborús hangulat a kubai rakétaválságot követően némileg visszafogottabbá vált. A 80-as évek nagy fegyverkezési versenye pedig már nem az atomfegyverekre, hanem inkább azok elhárítására koncentrált.