A hangyák is tudnak eszközt használni

Azt, hogy az aprócska hangyák is tudnak tárgyakat használni céljaik elérése érdekében, a Szegedi Tudományegyetem kutatói és francia munkatársaik derítették ki. Maák István és kollégái vizet és mézet helyeztek a hangyák útjába és ezek mellé néhány olyan eszközt is odatettek, amelyek könnyebbé tehették a táplálék fészekbe szállítását. Többek közt pici ágak, tűlevelek, talajszemcsék, papírdarabok és szivacsok kerültek a felhasználható eszközök közé.

A hangyák vették a lapot, és némi kísérletezés után megtalálták azokat az eszközöket, amelyek sok folyadék felszívására voltak alkalmasak és könnyen kezelhetők is voltak. Például egy pici szivaccsal vagy papírral itatták fel a mézet vagy a vizet, és ezt cipelték magukkal otthonukba. Mivel ezek a tárgyak a rovarok természetes környezetében nem találhatók meg, a szakértők arra jutottak, hogy a pici állatok apró agyuk dacára is képesek megtanulni az új eszközök használatát.

A hangyák is tudnak eszközt használni
Forrás: Maák et al. (2016)

 

A hangyák különböző eszközöket részesítettek előnyben, ha hígabb és ha sűrűbb mézet kellett szállítaniuk. Általában azt a tárgyat választották ki, amelyik a legtöbbet tudta felszívni az adott táplálékból, vagyis a folyadékok tulajdonságaival is tisztában voltak. A tárgyakat, valószínűleg a könnyebb kezelhetőség érdekében, szükség esetén át is alakították, a szivacsokat például apróbb darabokra tépkedték.

A hangyák valószínűleg azért annyira nyitottak az eszközök használatára, mert a vizsgált fajok tagjai, sok rokonukkal ellentétben, nem tudják kitágítani gyomrukat. Így a természetben is hasonló trükköket alkalmaznak ahhoz, hogy egyszerre minél több folyadékot tudjanak a fészekbe visszacipelni. A kutatók által felajánlott mesterséges anyagok pedig különösen alkalmasak voltak erre a célra, így azok használatát gyorsan elsajátították.